13.1 Projektets baggrund - hvorfor er der behov for handling
Det er svært at få bedrifter omlagt til økologisk drift i de områder, hvor der er få husdyrproducenter (Østdanmark). Der skal være sikkerhed for, at der er økologisk gødning til rådighed, og det vil i mange tilfælde kræve at tungt nedbrydelige plantematerialer skal omdannes til gødning.
Samtidig skal økologisk jordbrug vise en stærkere klima- og miljøprofil, ved at især kvælstoffet i gødningen udnyttes maksimalt. Omdannelse af biomasser til biogas er en effektiv måde at skabe både effektiv gødning og en positiv klimaindsats, men den typiske biogasteknologi kræver let omsættelige og flydende biomasser.
Den danske Solum-gruppen har mangeårig erfaring med at behandle faste organiske affaldsprodukter og har udviklet Aikan-teknologien, hvor fast biomasse bliver omdannet til kompost og under vejs også producerer biogas. Solumgruppen har indledt en undersøgelse sammen med Thy Økoenergi, om Aikan-anlægget kan omdanne græsensilage, fiber fra gylleseparering og kvægdybstrøelse.
Nærværende projekt skal følge op på disse erfaringer og anvise muligheder for at udnytte halm og efterafgrøder, enggræs og hestemøg, som der er store mængder af i den østlige del af Danmark. Hvis teknologien egner sig, vil den også kunne gøre det nemmere at udnytte kildesorteret husholdningsaffald, som anlægget er udviklet til.
13.2 Projektets formål og forventningerne til effekten af projektets indsats
At afklare, hvordan økologiske landmænd kan etablere biogasanlæg, der afgasser biomasser, som ikke let omsættes i traditionelle biogasanlæg. Det er vigtigt at få de faste biomasser med i omsætningen på de økologiske bedrifter for derved at skaffe flere økologiske næringsstoffer. Herunder vil recirkulering fra byerne kunne indgå.
Effekten af projektet vil være, at flere bedrifter kan blive lagt om til økologisk produktion, når det bliver muligt at skaffe økologisk gødning via biogasproduktion i de områder, hvor der ikke er meget økologisk husdyrgødning. Derudover vil projektet kunne medføre højere udbytter og lavere klimaaftryk i de husdyrtynde områder.